Simultanous interpretation in both directions is
available for representatives who do not speak the language of the
procedure.
Simultanous interpretation is available to the extent deemed
appropriate (Art. 51.2 UPCA). Representatives whose language skills
suffice to plead in the procedural language may not use simultanous
interpretation.
No prior request for simultanous interpretation needs to
be lodged if a party wishes to instruct interpreters at its own
expense.
If a party did not file a request for simultanous interpretation
within the term stipulated in R 109.1 RoP or if the judge
rapporteur refused such a request, such party may still engage
interpreters at its own expense (R 109.4 RoP). In this case, the
registry is to be informed accordingly at least two weeks prior to
the oral hearing.