Share on LinkedInShare on LinkedIn

ARTICLE · 12 JULY 2019

When OSHA Shows Up: Practical Guidance Regarding Walk-Around Rights

The Occupational Safety and Health Act of 1970 (OSH Act) provides that, if an OSHA compliance safety and health officer (CSHO) shows up to conduct an inspection

United StatesEmployment and HR

The Occupational Safety and Health Act of 1970 (OSH Act) provides that, if an OSHA compliance safety and health officer (CSHO) shows up to conduct an inspection and presents his credentials to you as the employer, you have a right to guide the CHSO's walk-around at your workplace.

What sometimes happens, however, is that multiple employers are present at a worksite. A construction site is one such example. Can a CSHO who presents his credentials to the general contractor complete the site inspection without asking each employer at the worksite to accompany him during the walk-around?

The right to be present

Section 8(e) of the OSH Act provides that "a representative of the employer … shall be given an opportunity to accompany the Secretary['s] … representative during the physical inspection" (29 U.S.C. § 657(e)). Similarly, the Secretary of Labor has promulgated a regulation that further enshrines this right:

We operate a free-to-view policy, asking only that you register in order to read all of our content. Please login or register to view the rest of this article.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

See more popular content from