Share on LinkedInShare on LinkedIn

ARTICLE · 08 MARCH 2011

FLSA Lactation-Break Comments Urge Expansive Approach

The period has now closed for submitting information and comments relating to the U.S. Labor Department's "preliminary interpretations" of the 2010 federal Fair Labor Standards Act lactation-break amendment.

United StatesEmployment and HR

The period has now closed for submitting information and comments relating to the U.S. Labor Department's "preliminary interpretations" of the 2010 federal Fair Labor Standards Act lactation-break amendment. We highlighted these preliminary interpretations in a December post. If DOL adopts even a portion of the positions put forth by many commenters, employers will be faced with yet another legal minefield.

Does The FLSA Sometimes Require Paid Lactation Breaks?

Several commenters continue to suggest or insinuate that lactation breaks of 20 minutes' duration or less must be treated as worktime under the FLSA. Their positions overgeneralize an already loosely-worded DOL interpretation from 1940 that "[r]est periods of short duration, running from 5 minutes to about 20 minutes," must be counted as worktime. See 29 C.F.R. § 785.18. The rationale for this view was that such breaks "promote the efficiency of the employee" so as to inure mainly to the employer's benefit.

We operate a free-to-view policy, asking only that you register in order to read all of our content. Please login or register to view the rest of this article.

See more popular content from