Share on LinkedInShare on LinkedIn

ARTICLE · 06 SEPTEMBER 2023

No More Interest Deductions?

Currently, a taxpayer is entitled to deduct interest calculated in terms of section 24J(2) of the Income Tax Act, 1962 ("Act") if the taxpayer...

South AfricaTax

Currently, a taxpayer is entitled to deduct interest calculated in terms of section 24J(2) of the Income Tax Act, 1962 ("Act") if the taxpayer:

  • derived income from carrying on a trade; and
  • if the amount of the interest is incurred in the production of income.

Many taxpayers who do not carry on a trade have until now relied on Practice Note 31 of 1994 ("PN 31") to claim a deduction for interest incurred on funds borrowed where such funds were invested in interest bearing instruments or on-lent and resulted in the taxpayer earning interest income. In particular, Practice Note 31 states as follows:

"While it is evident that a person (not being a moneylender) earning interest on capital or surplus funds invested does not carry on a trade and that any expenditure incurred in the production of such interest cannot be allowed as a deduction, it is nevertheless the practice of Inland Revenue to allow expenditure incurred in the production of the interest to the

We operate a free-to-view policy, asking only that you register in order to read all of our content. Please login or register to view the rest of this article.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

See more popular content from