Share on LinkedInShare on LinkedIn

ARTICLE · 21 JANUARY 2020

Do Liquidated Damages Clauses Survive Contractual Termination?

Following what has been a series of conflicting judgements, the case of Triple Point in the Court of Appeal has begun to shed some much...

United KingdomReal Estate and Construction

In short, the answer is that it depends on the wording of each individual contract. Whilst this may not seem particularly satisfactory or ground breaking, and will hopefully be built upon in future case law, the judgment does at least provide some parameters and revive an important authority, which had somehow become sidelined.

The facts

Commodities trader, PTT, acquired a new software system from Triple Point. The contract contained inconsistent payment provisions. Article 18 set out a series of milestone payments and Article.5(1) required payment for license fees by reference to order forms, which contained payment dates.

Triple Point completed, and invoiced for, the first milestone (149 days late!), which PTT duly paid. The problem arose when Triple Point then asked PTT to pay further invoices in respect of uncompleted work relying on dates set out in order forms themselves. PTT refused to pay because the corresponding milestone had not yet been achieved.

We operate a free-to-view policy, asking only that you register in order to read all of our content. Please login or register to view the rest of this article.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

See more popular content from