Share on LinkedInShare on LinkedIn

ARTICLE · 22 APRIL 2022

Does A Right To A Physical Hearing Exist In International Arbitration?

Sultan Al-Abdulla & Partners
Sultan Al-Abdulla & Partners
Contributor
Sultan Al-Abdulla & Partners

Sultan Al-Abdulla & Partners

Sultan Al-Abdulla & Partners (“SAP”) is a full-service Qatari practice that provides a wide range...

View firm profile
Explore more from Sultan Al-Abdulla & Partners

Does the lex arbitri of your jurisdiction expressly provide for a right to a physical hearing in arbitration? If so, what are its requirements (e.g., can witness testimony be given remotely, etc.)?

QatarLitigation, Mediation & Arbitration

a. Parties' Right to a Physical Hearing in the Lex Arbitri

1. Does the lex arbitri of your jurisdiction expressly provide for a right to a physical hearing in arbitration? If so, what are its requirements (e.g., can witness testimony be given remotely, etc.)?

Short answer: No.

The Law No. 2 of 2017 ("the Arbitration Law") governs both domestic and international arbitrations seated in Qatar.1 It adopted much of the UNCITRAL Model Law. Article 24(1) of the Arbitration Law provides that a tribunal is required to conduct a hearing, unless it considers that the arbitration can be concluded on the basis of written submissions or if the parties have agreed otherwise.2 However, the Arbitration Law does not draw a distinction between physical and remote hearings. Therefore, while the Arbitration Law expressly provides for a right to a hearing, it does not require such hearing to be physical. Further, the Arbitration Law does not expressly address the process

We operate a free-to-view policy, asking only that you register in order to read all of our content. Please login or register to view the rest of this article.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

See more popular content from