Share on LinkedInShare on LinkedIn

ARTICLE · 22 JANUARY 2025

Is The Contract Amount Automatically Considered Inclusive Of VAT

As a taxable entity, there might be instances where you overlook specifying that the contract amount excludes VAT.

OmanTax

As a taxable entity, there might be instances where you overlook specifying that the contract amount excludes VAT. While this omission may seem minor, it can raise questions about whether you are entitled to later request VAT payment from your clients on the agreed contract amounts. To better understand this scenario, let's examine it based on the provisions of the Omani VAT Law and its Executive Regulations.

Key Question

How is VAT calculated in contracts that do not explicitly state whether the contract value excludes VAT, and who is responsible for paying it?

According to the Omani VAT Law (Royal Decree No. 121/2020) and its Executive Regulations, particularly Article 211 of the Executive Regulations, the Omani legislator has provided clear guidelines on how VAT is treated in cases where the contract does not explicitly address this tax.

We operate a free-to-view policy, asking only that you register in order to read all of our content. Please login or register to view the rest of this article.

See more popular content from