Share on LinkedInShare on LinkedIn

ARTICLE · 04 FEBRUARY 2016

Is Your Institution Of Higher Education Covered By HIPAA?

It comes as no surprise that virtually every postsecondary administrator is familiar with the Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA) (20 U.S.C. § 1232g; 34 CFR Part 99).

United StatesPrivacy

It comes as no surprise that virtually every postsecondary administrator is familiar with the Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA) (20 U.S.C. § 1232g; 34 CFR Part 99). After all, FERPA, the primary federal law that protects student education records, applies to any institution, public or private, that receives funds under any program administered by the U.S. Department of Education. As such, it covers the vast majority of postsecondary institutions (because, among other things, they participate in the federal financial aid programs).

In our experience, administrators are often less familiar with (and less comfortable with) the HIPAA Privacy Rule (45 CFR Part 160 and Subparts A and E of Part 164), the set of regulations that were promulgated pursuant to the Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (42 U.S.C. § 300gg, 29 U.S.C § 1181 et seq., and 42 USC 1320d et seq.). We find that there frequently is a lack of clarity regarding whether the

We operate a free-to-view policy, asking only that you register in order to read all of our content. Please login or register to view the rest of this article.

See more popular content from